Уряд має визначити інвестполітику Фонду для виведення блоків АЕС з експлуатації

Джерело: ExPro, 30.09.2020
Кабінет міністрів України, створюючи Фонд для резервування коштів для виведення у майбутньому з експлуатації енергоблоків АЕС НАЕК «Енергоатом», мав би визначити інвестиційну політику цього фонду, яка б дозволила йому вкладати кошти в ті чи інші фінансові інструменти, щоб мінімізувати з роками вплив інфляційних процесів.
Таку думку в коментарі для агентства ExPro висловив керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.
«У фонду має бути політика: він ці гроші просто зберігає на казначейському рахунку, чи він має право ці гроші якось інвестувати, якщо інвестувати, то куди, з яким ризиком, в якій пропорції і так далі», - сказав він. За словами Паращія, такий фонд може вкладати свої кошти у купівлю облігацій внутрішньої державної позики.
«Фонд мав би право вкладати гроші у будь-які активи, за умови, що вони не є ризиковими. Ці активи мали б дозволяти заробляти. Якщо це дійсно фонд (він оформлений як фонд), то можна купувати і ОВДП, єдине що потрібно розуміти, що це ризикові цінні папери», - сказав він, додавши, що кредитний рейтинг нашої держави дуже низький, а тому є ризик реструктуризації виплат з боку Міністерства фінансів України, але «він не дуже великий».
Також керівник аналітичного департаменту Concorde Capital зазначив, що для убезпечення коштів від інфляції або девальвації подібні фонди можуть вкладати кошти у купівлю цінних паперів іноземних держав, наприклад, США.
«Можна, наприклад, вкладати у казначейські облігації США, які вважаються без ризиковими активами, тоді принаймні буде якесь убезпечення від девальвації гривні», - сказав аналітик.
Як повідомлялось 28 вересня Міністерство енергетики опублікувало запропоновані зміни до Державного бюджета на 2021 рік, серед яких передбачалося виділити міністерству 785,4 млн грн для купівлі ОВДП, що стане одним із механізмом, який дозволить частково захистити від інфляції Фонд фінансового резерву для зняття блоків АЕС з експлуатації (на сьогодні, його розмір становить понад 5 млрд грн). 

Читай також

Архів